Cook story

Smaki Kaukazu - Kuchnia gruzińsko-ormiańska

Zapraszamy na niezwykłe warsztaty z Gagikiem Grigoryan!
Tradycyjna kuchnia gruzińska jest pełna niezwykłych smaków i zapachów. Oczywiście wszystkim najbardziej znane jest chaczapuri... ale czy wiecie, że ma ono wiele odmian?
Dania gruzińskie są niezwykle aromatyczne i zróżnicowane. Ogromną rolę odgrywają tu przyprawy takie jak: papryka, koperek, imbir, goździki, cynamon, mięta, kminek, estragon, a także rozmaryn, szafran oraz czosnek. Bardzo często dodawane są do potraw (zarówno tych słonych jak i słodkich) są orzechy włoskie, laskowe a także migdały.
Podczas warsztatów dowiemy się wielu ciekawostek oraz historii i kultury kulinarnej tego kraju, a co ważniejsze nauczymy się gotować klasyki kuchni gruzińskiej! Będzie smacznie, rodzinnie i wesoło.
Zapraszamy!

SCENARIUSZ WARSZTATÓW

Menu:

  • Roladki z bakłażana z pastą orzechową
  • Chaczapuri po adżarsku - pyszny placek formowany w kształcie łódeczki, wypełniony serem z jajkiem na wierzchu
  • Chinkali z mięsem - soczyste "sakiewki" wypełnione mięsem i bulionem
  • Pelamuszi, czyli pyszny gruziński "budyń" z soku winogronowego

Podczas warsztatów kieliszek gruzińskiego wina, kawa z ekspresu ciśnieniowego, wybór herbat oraz woda z cytryną.

DODATKOWE INFORMACJE

UWAGA:
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć jeżeli nie zbierze się minimalna liczba uczestników.

WARSZTATY

Smaki Kaukazu - Kuchnia gruzińsko-ormiańska

Bilet 0,00
Razem: 0,00