Cook story

Rafał Wronka - COMFORT FOOD STORY, czyli niezwyczajne dania

Według Rafała gotowanie to opowieść kulinarna łącząca życie codzienne, pracę oraz pasje. Niezwykłe dania ze zwykłych składników, które każdy ma w lodowce to opowieść Rafała o Comfort Food. W trakcie tego spotkania każdy przygotuje to co lubi, bez konieczności szukania kompromisów na talerzu. Składniki będą ogólnie znane i dostępne, jednak połączone i podane w zaskakujący sposób. Bedzie dużo inspiracji jak w łatwy i szybki sposób wyczarować i podać coś wyjątkowego i smacznego.
W natłoku pracy, zajęć codziennych i braku czasu, chcielibyśmy, aby wolne chwile były dla nas relaksujące, dalekie od rywalizacji oraz nerwowego spoglądania na zegarek. Otwarta formuła zajęć Comfort Food spełni te oczekiwania. Poza podniesieniem umiejętności kulinarnych, spędzimy czas w miłej atmosferze przy lampce wina. Dodatkowo wybierzemy listę win pasujących do głównego składnika dania.

SCENARIUSZ WARSZTATÓW KULINARNYCH

Podczas kursu wybieramy jeden podstawowy składnik dania (ryby, mięso, warzywa). Następnie każde z dań omawiane jest indywidualnie z szefem kuchni pod kątem:

  • Wizji dania
  • Łączenia smaków
  • Prezentacji
  • Sposobu przygotowania
  • Czasu przygotowania
  • Poziomu trudności

Dzięki takiej formie każdy z uczestników będzie mógł przygotować swoje autorskie danie, bez poczucia „kopiowania” przepisu. Ponadto, każdy z uczestników ma możliwość dobrania składników według własnych preferencji. Przyrządzamy więc dania z produktów, które są znane bądź są zupełną zagadką.

Kurs poprowadzi Rafał Wronka z Sous Chefem.
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzyma fartuch.
Podczas warsztatów: kawa/herbata/wino/woda

DODATKOWE INFORMACJE

Comfort food to przygotowane w tradycyjny sposób danie, które ma dla jedzącego sentymentalne, często regionalne i rodzinne konotacje. Z reguły kojarzy się z ulubionymi przysmakami i produktami z dzieciństwa. Każda kultura, kraj, region ma swoje dania, które uważane są za „comfort food”.

Czy wiesz, że:

  • Pojęcia "comfort food" bardzo lubi używać bogini brytyjskiej kuchni Nigella Lawson oraz Jamie Olivier. W swoich programach ma zwyczaj mówić z ogromnym zadowoleniem: "It's such a comfort".
  • Sam termin pojawił się w słowniku Webstera w 1977 roku.
  • Jedzenie pozytywnie wpływa na nasz nastrój, nie tylko wówczas, gdy odczuwamy głód. I uwaga częściej dotyczy to mężczyzn, niż kobiet. I to oni częściej sięgają po takie poprawiacze humoru. Kto by pomyślał…
  • Jamie Olivier wydał książkę pod tytułem „COMFORT FOOD – scrumptious HAPPY CLASSICS”.

WARSZTATY

Rafał Wronka - COMFORT FOOD STORY, czyli niezwyczajne dania

Wybierz liczbę biletów 0,00 zł
Razem: 0,00 zł