Cook story

Junior Street Food Story - kulinarna opowieść w azjatyckich klimatach

To już kolejny odcinek kulinarnej opowieści uczestnika programu Masterchef Junior Patryka Piskorza.

Tym razem zapraszam Was na azjatycki street food. Wspólnie przygotujemy tajski makaron ryżowy w dwóch odsłonach: z krewetkami i z kurczakiem. Dodatkowo przygotujemy onigiri z różnymi dodatkami – czyli japońskie śniadanie, które możecie zabrać do szkoły. Oczywiście podczas naszych warsztatów nie zabraknie deseru :) – będzie to tapioka z mango. Zabierzcie ze sobą dobre humory i dużo energii!

Master Chef Junior chętnie udzieli odpowiedzi na pytania dotyczące gotowania. Będzie słodko i pysznie!

 

SCENARIUSZ WARSZTATÓW KULINARNYCH

Menu:

  • tajski makaron ryżowy z krewetkami i kurczakiem
  • onigiri- czyli japońskie śniadanie z dodatkami
  • tapioka z mango


Kurs poprowadzi Patryk Piskorz wraz z dorosłym Sous Chefem.
Podczas warsztatów woda/lemoniada/herbata.

DODATKOWE INFORMACJE

Na warsztaty zapraszamy dzieci w wieku od lat 6.

TAPIOKA jest hypoalergiczna ( nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym może być spożywana przez ludzi chorych na celiakię oraz uczulonych na gluten. Zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy i witaminę B6.
Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów.


Onigiri są bardzo popularne w Japonii i wszystkie apetyczne smaki tej przekąski można łatwo znaleźć we wszystkich sklepach. W czasach gdy onigiri zostały wynalezione nie było lodówek, dlatego Japończycy wymyślili, że aby utrzymać jak najdłuższą ich świeżość wypełnią ryż naturalnymi konserwantami  w postaci słonych lub kwaśnych składników.

Najbardziej popularnymi farszami są:
– umeboshi – japońskie marynowane morele. Owoce to są marynowane w soli – ich czerwone zabarwienie jest uzyskiwane przez dodatek shiso, czyli pachnotki zwyczajnej. Mają bardzo wyrazisty słono-kwaśny skład.

WARSZTATY

Junior Street Food Story - kulinarna opowieść w azjatyckich klimatach

Wybierz liczbę biletów 0,00 zł
Razem: 0,00 zł