Cook story

Goose Story - gęsie opowieści

Czy wiecie, że polskie gęsi to prawdziwa arystokracja wśród drobiu na rynku europejskim? I choć polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami, gęsina na polskich stołach gości bardzo rzadko. Znana nam także jako francuski rarytas "foie gras", czyli pasztet z gęsich wątróbek jest jednym z najzdrowszych mięs.

Mięso z gęsi bogate jest w pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi omega-3 i omega-6.

To mięso idealnie komponuje się z owocami, takimi jak jabłka czy gruszki czy suszone śliwki. Doskonale nadaje się też do pieczeni, pasztetów, czy jako baza treściwych zup.

Podczas tych niezwykłych zajęć z Tomaszem Kuczkowskim nauczymy się jak ją czyścić, poprawnie obrabiać (filetować, czy porcjować) oraz w czym najsmaczniej ją zamarynować oraz jakie dodatki świetnie się z nią komponują.

SCENARIUSZ WARSZTATÓW KULINARNYCH

Menu:

  • konfitowane żołądki gęsie z grzybowym risotto
  • pierś z gęsi na różowo, podana z soloną dynią
  • sycący i pyszny krupnik na gęsinie
  • crumble śliwkowe czyli śliwki pod kruszonką podane z lodami waniliowymi

Podczas warsztatów lampka wina, kawa, herbata, woda oraz lemoniada.

DODATKOWE INFORMACJE

UWAGA:  Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć jeśli nie zbierze się minimalna liczba uczestników

WARSZTATY

Goose Story - gęsie opowieści

Wybierz liczbę biletów 0,00
Razem: 0,00