Cook story

Cook & Talk 1 - Śladami Greckich Filozofów i Smakoszy

Cook & Talk czyli gotujemy i rozmawiamy o filozofii, a także pijemy wino, bo jak wiadomo otwiera umysł, rozwesela serce i po prostu daje przyjemność, zwłaszcza gdy smakowane w dobrym towarzystwie.

Cook & Talk to wspólny projekt Dariusza Dumy, filozofa, przedsiębiorcy, konsultanta biznesowego i smakosza (przede wszystkim smakosza życia) oraz Cook Story By Samsung, nowoczesnej szkoły gotowania, gdzie dobry smak łączy się z umiejętnością jego wydobywania, poszukiwaniem kulinarnych  historii i dobrą zabawą w towarzystwie wyśmienitych Szefów Kuchni. 

Wieczory Cook & Talk to spotkania w kameralnym gronie, poprzez które chcemy zaprosić Was do myślenia i rozmawiania o tym, co ważne. Na tym właśnie polega filozofowanie.  Każdy z wieczorów to podróż do kraju i kręgu kulturowego, w którym rodziła się i rozwijała filozofia jako poszukiwanie mądrości i recepty na sensowne, szczęśliwe życie. Zaczynamy w Grecji, a już niedługo przyjdzie czas na Rzym, Francję, kraje arabskie i Hiszpanię, Izrael, Niemcy, Wielką Brytanię, Skandynawię, Indie, Japonię, Chiny i Stany Zjednoczone. Jednocześnie będziemy w mini-wykładach i dyskusjach poruszać kluczowe tematy i pytania, jakie się w poszczególnych krajach pojawiały: prawda, dobro, szczęście, sens, wolność, przeznaczenie, historia, Bóg, granice naszego poznania, język i myślenie. 

Pierwsze spotkanie poświęcimy Grecji - bo właśnie tam w VII wieku przed naszą erą pierwsi myśliciele - Tales, Pitagoras, Heraklit, a później  Platon, Arystoteles i Sokrates, przechadzając się po gajach oliwnych platońskiej Akademii czy arystotelesowskiego Liceum poczuli zdziwienie światem i  ciekawość. To właśnie dało początek filozofii, którą Grecy zdefiniowali jako „kochanie mądrości” (gr. fileo = kocham, sofija = mądrość).

W tym spotkaniu udział weźmie również Margherita Kardas - szefowa kuchni której warsztaty w Cook Story wyróżniają się dużym naciskiem na rozmowy o włoskiej filozofii życia. Tego wieczoru Margherita nie tylko będzie czarować w kuchni, ale też wejdzie w polemikę z Dariuszem oraz naszymi gośćmi.

Pierwszym spotkaniem i całym cyklem nawiążemy także do tradycji greckich Uczt, gdzie owszem, podawano świetne jedzenie i wino, ale również słuchano muzyki i poezji, wygłaszano mowy i dyskutowano. Takie właśnie będzie nasze spotkanie Cook & Talk. 

O tym, jak było w Starożytności możecie przeczytać w dialogu Platona pt. „Uczta”, a jak będzie u nas? Zapraszamy, zadbamy o to, żeby było smacznie, mądrze i wartościowo!

SCENARIUSZ WARSZTATÓW KULINARNYCH

Ramowy program Wieczoru:

  • 18.00 - 18.45 - Powitalny drink i degustacja greckich przystawek oraz wprowadzający mini - wykład Dariusza Dumy:
    „Każdy z nas jest filozofem - czyli o początkach filozofii w Starożytnej Grecji… i w życiu każdego z nas ”

  • 18.45 - 19.00 Słów kilka o winie, nie tylko greckim i o greckiej kuchni;

  • 19.00 - 20.15 - Wspólnie gotujemy danie główne i rozmawiamy - pod okiem Margherity Kardas przygotujemy greckie menu:
    • Fakes - grecką zupę z soczewicy w sosie pomidorowym, podaną z pitą
    • Mussaka - główne danie kuchni greckiej którego nie trzeba przedstawiać
    • Baklava - tradycyjny grecki deser, którego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować
  • 20.15 - do kresu, albo filozoficznie patrząc - bezkresu, czyli około północy: jemy, pijemy i wspólnie filozofujemy.

    Wprowadzenie w rozmowę pod hasłem: „Mądrość, szczęście, prawda, dobro i piękno - o najwybitniejszych greckich filozofach, o tym, czego się możemy od nich nauczyć i które z ich pytań do dziś mają znaczenie” - wygłosi Dariusz Duma

DODATKOWE INFORMACJE

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania zajęć, jeżeli nie zbierze się minimalna liczba uczestników

WARSZTATY

Cook & Talk 1 - Śladami Greckich Filozofów i Smakoszy

Wybierz liczbę biletów 0,00
Razem: 0,00