Cook story

Bread and Butter Story - kulinarna opowieść o chlebie i dodatkach

Będzie to kulinarna opowieść w której przeniesiemy się do smaków dzieciństwa. Wspólnie upieczemy pyszne, pachnące i chrupiące pieczywo oraz przygotujemy prawdziwe masło i domowe konfitury.
Michał Molenda opowie o metodach przygotowania zakwasów na chleb, nauczy wybierać najlepsze mąki do wypieków. Co więcej, pokaże też jak w prosty sposób przygotować ciabattę w zaledwie 40 minut i jak z jednego przepisu wyczarować nawet sześć różnych rodzajów pieczywa.

Zrobimy prawdziwe własnoręcznie wyrabiane masło oraz domowe konfitury. Będzie to powrót do dzieciństwa - pełny kulinarnych ciekawostek oraz inspiracji.

SCENARIUSZ WARSZTATÓW KULINARNYCH

Menu:

  • chrupka ciabatta
  • bułeczki kukurydziane
  • chleb żytni na zakwasie
  • masło
  • domowe konfitury

Warsztaty kulinarne poprowadzi Michał Molenda wraz z Sous Chefem.
Podczas warsztatów: kawa/herbata/woda.
Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik otrzyma słoiczki z własnoręcznie przygotowanym masłem oraz konfiturą.

DODATKOWE INFORMACJE

Pieczywo stanowi integralną cześć polskiej kultury, tradycji oraz religii. Chleb jest obecny zarówno w symbolach, jak i języku, sztuce oraz literaturze. W ponad 95% polskich domów obecne jest pieczywo.
Według legendy, gdy Bolesław Chrobry jechał na spotkanie z Ottonem III poczuł zapach świeżo pieczonego chleba i został nim poczęstowany przez gospodarza. Król tak się rozsmakował w tym pieczywie, że nazwał tę miejscowość „Piekary”.
Czy wiesz, że…
Zakwas do pieczywa wynaleziono już ok. 2000 lat p.n.e. w Egipcie;
Roczne, średnie spożycie chleba przez przeciętnego Polaka w 2012r. wynosiło ok.52 kg
Tradycyjne masło ma kolor kremowy, zółtawej barwy nabiera dopiero po dodaniu beta-karotenu;
Masło zawiera witaminę A, E oraz selen i antyoksydanty.

WARSZTATY

Bread and Butter Story - kulinarna opowieść o chlebie i dodatkach

Wybierz liczbę biletów 0,00 zł
Razem: 0,00 zł